Дребен и незначителен порок ли е тютюнопушенето

()

Навярно всеки има отговор. И така трябва – всеки да може свободно да изразява мнението си, а след това разумно да приема и похвалите и критиката. Е, в наше време критиката винаги е позитивна, дори и по отношение на низкото и уродливото. Но не е виновно времето, а ние. Ние се страхуваме от истината и не я отстояваме на всяка цена. Не казваме цялата истина, което си е равнозначно на лъжа.

„Пушенето сериозно уврежда вашето здраве“. Нещо такова пишеше на цигарените кутии, наред със страшните снимки, от които вече никой не се страхува, както в началото – когато се появиха. Но какво е димът, като собствено? Средство за борба с насекоми, особено когато е с тежка и неприятна миризма? Химическо оръжие, замърсяване на въздуха или благовонен „лек“ дим, чиито частици имат свойството да „висят“ във въздуха и са толкова малки, че при вдишването им, през белите дробове, влизат направо в кръвта и благотворното им действие е със скоростта на инжекция…? Пчеларят подпушва пчелите и те, след като поемат голямо количество мед, временно напускат гнездото си… Ако пушекът е много го напускат за постоянно, като обричат поколението си на смърт. При тази дейност в пушилката се слагат хартия, картон, дървен талаш, сух тор и др. леки материали с ненатрапчива миризма, защото пчелите са агресивни към тежките аромати, дори към парфюмите. Има теория, емпирично потвърдена, че пушекът симулира пожар и затова пчелите напускат кошера. Но нима не гори своеобразен пожар и в душите на пушачите, а пушекът излиза през устата им? Нали мнозина казват, че цигарите имали успокоителен ефект върху нервната система и затова ги пушели една след друга!? За жалост или за щастие те нямат подобен терапевтичен ефект. А и миризмата на тютюн въобще не е сред приятните и леки аромати. Повечето хора биха я определили като отвратителна, особено когато е в по-голямо количество.  Така е. Тютюнопушенето определено вреди на нашето здраве, защото само за десетина години нарушава функциите на белите дробове и сърцето безвъзвратно – в най-добрият случай с около двайсет процента. И тези нарушения са необратими, дори човек да спре цигарите и да не пуши никога повече. Патогенните влияния върху кръвоносните съдове са една от основните причини за хипертоничните заболявания, инфарктите и инсултите. След като защитните функции на организма се изчерпят, никотинът и катраните, както и други вредни вещества, водят до появата на злокачествени ракови образувания в областта на горните дихателни пътища, органите в областта на шията и белите дробове. И т.н и т.н.

Всичко това го знаем от медиите и специалистите, но хората по света от край време не вярват нито на едните, нито на другите. Причините за това също са интересни, но те не са обект на внимание сега. А що се касае до здравето ни – то е дар от Бога и наша основна задача е да го пазим – да се грижим за физическото си и душевно състояние.

Наистина ли тютюнопушенето е дребен и незначителен порок? Съвсем не. То, като всеки грях, е много опасно именно защото минава за дребен и незначителен проблем, който с лекота може да бъде подминат. Може да не бъде споменат дори и по времена изповед. Затова смятам, че тук е мястото да разгледаме този разпространен човешки недостатък от всички страни, не само като физиологичен проблем, увреждащ нашето здраве, но и в християнски аспект, както и в битова и житейско-нравствена перспектива. Мисля си, че  поставен на тази плоскост, той може да бъде изяснен в пълнота. Само така може да се направи детайлна дисекция на това душевно и телесно заболяване.

Статистиката показва, че България води световната класация по тютюнопушене, изпреварена само от една държава – нашата северозападна съседка Сърбия. Тези завидни резултати са по отношение на възрастните, но ако се огледаме около нас, дали няма да установим, че много от децата под осемнадесет годишна възраст, най-спокойно се разхождат с цигара в ръка,  и повечето от тях са момичета!? До колкото съм имал наблюдения – в Сърбия не е така, въпреки че тютюнопушенето не е забранено на обществени места и в закрити помещения. Значи вероятно по този показател ще излезем на първо място в света! Ето, и ние поведохме една световна класация.

Но за жалост въобще не смешно… Цигарите са едно от най-страшните неща за всяка българска девойка и за всяка млада жена. Те са сигурна крачка по пътя на деградацията и морално-нравствения упадък и водят след себе си други, още по страшни пороци. Освен, че трайно увреждат здравето, те категорично отнемат женствеността и красотата им. Колкото и скъп парфюм да използва, пушачката, още с първата цигара трайно променя миризмата на дъха, дрехите си и всичко около себе си, но тъй като е свикнала с тази миризма, тя не ѝ прави впечатление. Завладявани напълно от този порок, младите момичета стигат до там, че пушенето става основното им занимание. Тогава „лошият навик“ става причина те да бъдат отбягвани от най-сериозните, съвестни и интелигентни момчета, които не робуват само на чувствата и емоциите си, и които не биха свързали живота си с жена пушач. В този смисъл тютюнопушенето до голяма степен предопределя бъдещето на подрастващите и младите момичета. Те обикновено се свързват с пушачи и в доста от случаите тези съжителства или бракове са безуспешни и съпроводени с различни проблеми.

Браковете на средностатистическите семейства у нас, както и на средноинтелигентните семейни двойки, често се разпадат по финансови причини. Почти винаги те са пушачи, но въпреки недоимъка,  спокойно дават между две и четири хиляди лева годишно за цигари. Това съвсем не е единичен пример. Да не говорим, че употребата на цигари доста често върви ръка за ръка с употребата на алкохол. Освен всичко останало, това е и един лош пример за децата, които израстват в тези семейства, както и за околните. Виждал съм бракове, в които припечеленото се харчи изцяло за цигари и алкохол и до това състояние се стига постепенно и неусетно. Пренебрегвайки сериозността на тази проблематика. Разбира се тук може да се анализира още дълго, но мисля, че посоката на разсъждения е съвсем ясна и всеки сам ще изведе още дузина негативни последствия от тютюнопушенето. Някои психолози го определят и като своеобразен и неосъзнат опит за самоубийство,  и може би в това твърдение има доста логика, но аз няма да разсъждавам на тази тема. По скоро ще анализирам „дребния“ порок от нравствено-християнска гледна точка; това е чиста форма на невъздържание. Проява на абсолютно безволие и слабост, каквито за православния християнин са крайно вредни. Спокойно мога да кажа, че пушачите няма как да постят истински нито веднъж, тоест те не спазват поста, защото той в дълбоката си същност е именно въздържание. Чрез въздържанието от блажна храна ние обучаваме волята си, но това, по моето скромно мнение, е един изключително нищожен аскетизъм. В случая, обаче, и той е абсолютно безсмислен, щом като постещият не може да се отърси от тази „дребна и незначителна“ зависимост – тютюнопушенето.

Може би тук някой ще каже „не знаеш какво е да ти се пуши“. Напротив зная, защото самият аз съм бивш пушач. Впрочем не бих дръзнал да коментирам проблема, ако не го познавах в детайли и не го бях разглеждал отвсякъде в продължение на години. Истината е, че  пушенето е свързано с множеството навици около самото действие. И тези навици наистина се отказват трудно. (Още по-трудно е с алкохола.)  Но също така зная какво е да искаш да го откажеш  и какво е – когато го откажеш… Когато от тебе, дрехите, колата ти и душата ти, изчезне тази невъобразима смрад на тютюн. Какво изкарваш от дробовете си, как започваш да дишаш, да усещаш аромата и свежестта на природата около себе си, за които, задушаван от дима и храчките, преди това не си и подозирал…

Наближава Петровия пост. Най-краткият и най-лесният пост. За мен лично той е свързан с аромата на узрелите ягоди и череши,  които примамливо те канят да ги откъснеш и да ги вкусиш… Със свежестта на чистата изворна вода и прясно изпечения хляб. С благината на сладкото от диви ягоди и сиропът от бъзов цвят… Сега е времето да се отказваме от пороците си и да ги надвиваме с множеството дарове, които Бог ни е дал, а ние често пренебрегваме.

Христос казва: „без Мен не можете да направите нищо“. И още „невъзможното за човеците е възможно за Бога“. Да откажеш цигарите е напълно възможно и дори лесно, още повече, когато помолиш Бога да помогне и да съдейства на твоето желание, защото „на вярващия всичко съдейства за добро“. И именно това трябва да бъде нашата първа и най-важна молитва: да ни помага Бог в борбата, която сме повели – с пороците, греховете и недостойнствата си. Уверявам ви, че тя винаги ще бъде чута! А когато ни освободи от тях – да не се възгордяваме, а да продължаваме напред с чувства на благодарност и постоянно покаяние, обичайки падналите в грехове като самите себе си. 

Снимка – https://www.puls.bg/novini-i-sbitiia

Харесва ли ви публикацията?

Изберете брой звезди за ваша оценка!

Средна оценка / 5. Брой оценки:

Все още няма оценки

Подобни теми