()

Не помня кога и къде съм чел за царството с „лудата вода“. Всички поданици пили от нея и започнали да виждат черното – бяло, а бялото – черно. Само царят не пил, за да управлява царството си. Той наричал тази вода „лъжа“ и не я харесвал. Какво станало накрая? Обявили царя за луд и поискали да го детронират. Той бил мъдър цар, но този път не можал да стори нищо. Каквото и да правел, както и да убеждавал народа – нямало никаква полза. Накрая рекъл: „Дайте да пия от водата!“  – и пил. Това за него било единственото решение, защото искал да остане цар на всяка цена. Ето как и мъдрите хора понякога грешат.

Минали дълги, дълги години. Народът започнал да изтрезнява от „лудата вода“. Взели да се раждат тук-там съвестни и мъдри хора (а начало на мъдростта е страхът Господен, и познанието за Бога е разум). Мъдростта не се изучава в университета, и акъл не се налива с фуния, както е казал народът. В царската династия наследствената „лудост“ продължила. Наследниците пиели задължително от „лудата вода“, която и преди, и във всяко време извирала в изобилие и текла като река. По-старите разказвали на младите как един техен далечен пра-, прадядо не искал да пие от нея и заради тази глупава постъпка за малко да се прости с царския трон.

Свършило времето на царете, започнали да управляват съвети, събори ( на гръцки – синоди), съдии и парламенти. Те също спазвали зорко царското правило:

„Ако искаш да си във властта –

пий от лудата вода!“.

Някои от трезвените хора намирали „лудите“ управници за демагози, популисти,  лицемери и др. Дори започнали да ги наричат с подобни критични прозвища, но това никак не ги трогвало. Лъжата била толкова опияняваща, че те не можели да спрат: колкото повече пиели, толкова повече ожаднявали! А „водата“, като с тежки метали, била замърсена със злоба, завист и много, много алчност! 

Не се минало кой знае колко време и народите по света се разделили на две! Едните все още пиели от „лудата вода“ и упорито наричали черното – бяло и бялото – черно,  наедно с управляващите, а другите съзирали истината, но били малцинство, и нищо не можели да сторят.

Годините летели като подплашен кон, а властимащите, заедно с опиянената част от народите, продължавали да отричат истината и да служат на лъжата. Те също така не признавали истината за Твореца на вселената и човека – най-голямата истина. Някои Го приемали само формално, като „някаква сила“, без да вярват в Него. Нещо повече: заставяли и другата част от хората да правят същото, да изпълняват несправедливите им закони и да признават всяка тяхна лъжа  за истина. Само че трезвените не го правели или само привидно се съгласявали  с лъжите им. Дълбоко в душата си те пазели истината за света, за себе си и за Твореца! Наричали я вяра.

Отлетели хиляди години. Дошло време Творецът да въздаде справедливост – на всекиго според делата, защото Той бил справедлив Творец! Извикал при себе си цялото човечество, живяло по света във всички времена. Настъпил  грандиозен и трогателен момент. Творецът много обичал хората, те били Неговото любимо творение. Затова Той не ги разделил на черни и бели, на бедни и богати, на красиви и грозни (защото за Него нямало грозни хора), нито на мъдри и неразумни… Нямали никакво значение нацията, полът, образованието и дори грамотността. 

Творецът накарал онези, които различавали истината от лъжата, които я пазили в сърцето си, и ѝ служили предано, да застанат от дясната Му страна. Служителите на лъжата, които сами били заблудени и  въвеждали в заблуждение и другите, в този момент Го питали: „Що е истина?“… Тях Творецът поставил от лявата си страна.

Първите, истинните и праведни люде, служителите на Истината, сиреч – Своите служители, Той настанил на ново небе и нова земя, където нямало ни скръб, ни болка, ни печал, ни лъжа.  А другите  изпратил във вечната тъмнина, далеч от Себе Си и от новата земя. За тях, дори и до ден днешен,  никой нищо не е чул, но съдбата им е все още в Божиите ръце.

Знаейки, че това е приказка за нас и за света, в който живеем, нека внимаваме какво изповядваме в живота си: лъжата или истината!

Адрес на картинката: blogspot.com

Харесва ли ви публикацията?

Изберете брой звезди за ваша оценка!

Средна оценка / 5. Брой оценки:

Все още няма оценки

Подобни теми