Кръгла ли е земята и изобщо върти ли се?

()

Няколко думи за доверието и недоверието

Много ми е странно и дори смешно, когато някой се изумява от нежеланието на хората да се ваксинират. Та това не е от сега, въобще не е отскоро. По света и у нас се отричат ваксини, които са изпитвани в продължение на години и се поставят десетилетия наред, какво остава за новите, набързо скалъпени?!

Ако някой би превел и обнародвал листовките им, дали мераклиите щяха да са повече или обратно? Аз не зная, а вие? Все пак не съм забравил, беше съвсем скоро, когато отвсякъде призоваваха да се ваксинират хората над шейсет-годишна възраст с една – до две дози, после – с трета. След това взеха да приканват всички. Междувременно никой не отговаряше на въпросите от сорта на: заразни ли са ваксинираните и няма ли опасност да заразят близките си, които да пренасят и разпространяват заразата навсякъде без ни най-малко да подозират? Защо ваксинираните се разболяват, защо умират, защо дозите се увеличават непрекъснато, защо ваксинираните губят бързо имунитета си? Постоянно, и все по на често ли ще трябва да се ваксинираме и защо масово и непрекъснато се тестват здрави хора, което никога до сега не се е случвало в историята на медицината?

Така е. Обществото, или поне мислещата част от него, философите (т.е. онези, които обичат мъдростта), винаги ще задават въпроси. Ще ги задават именно тогава, когато усещат, че нещо не е наред.  А когато бързо им се отговаря, че просто не са наясно, не са компетентни или са луди, значи наистина нещо не е наред. Вероятно се спестява цялата истина, възможно е предлаганата информация да е манипулирана, политизирана и да обслужва нечии интереси, но с парите на питащите.

Всъщност има и още въпроси: защо първоначално ни убеждаваха, че 70 % ваксинирани ще бъдат напълно достатъчни, когато днес виждаме как в държави с още по-голям процент на имунизация се въвеждат зелени сертификати, ваксинацията продължава, а от целия този процес резултатите са най-вече избити протестиращи. Много интересно е защо у нас от известно време вече никой не приканва към ваксинация, въпреки, че процентът на ваксинираните всеки ден спада? Няма отговори, или поне не задоволителни. Затова въпросите ще продължават и ще стават все по-интересни. Например: до какво доведе безразборното масово ваксиниране и т.н.

Някои хора продължават да питат и то не защото са глупави, подозрителни или ненормални, а защото най-вероятно са по-мъдри от другите, и така трябва да бъде.

Прави впечатление, ча най-много и най-„абсурдни“ са въпросите, свързани с популярните направления: корона-пандемията, глобалното затопляне, космическите програми. Там, където световните политици от висок ранг гласуват и планират усвояването на стотици милиарди. Въпросите са интересни, а именно: защо прочутият турски мореплавател Пѝри Реѝс  (16 в.), съставя карта, на която Антарктида не е в ледове? Къде са снимките от извеждането в космоса на станциите, с които толкова много се гордеем? Автентични ли са показаните космически снимки? Защо през 2021 г. никъде не бяха отчетени нови температурни рекорди, освен с няколко стотни (под 1 ̊) спрямо, забележете, данни от шейсетте години, и т. н.

Пардон, забравих най-интересния: защо самолетчетата, които виждаме да се реят из атмосферата упорито продължават да не прелитат над северния полюс, а го обикалят, като по този начин изминават допълнително хиляди километри, харчат тонове излишно гориво и замърсяват същата тази атмосфера (нашата атмосфера) в пъти повече? (последният въпрос се задава в подкрепа на твърдението, че земята не е кръгла, а леко плоска.)

Учените, и науката като цяло, много отдавна се поклониха на Христос – на Бога, в лицето на тримата мъдреци.  Макар, че древните влъхви Му поднесоха скъпи дарове, все пак знаем и осъзнаваме, че ние, хората, не можем по никакъв начин да обогатим Бога, нито Църквата Му. Изворът на мъдростта и на всяко знание е именно у Бога. Парадоксално, лъжливо и  самозаблуда е, ако някой смята, че с научните си знания, образованието и дипломите си може да помогне на Бога и Църквата Му (като някои съвременни популярни проповедници). Те нямат нужда от помощ, защото Христос богува над вселената (заедно с Отца и произхождащият от Него Свети Дух), а Църквата Му е вечна, независимо от верността на нейното изпълнение през вековете. Нещо повече: в Бога и Църквата всички ние се спасяваме, т.е. Те ни помагат.

Науката и учените имат друга функция: да помогнат на обществото, да казват истината безпристрастно; да не „пристават“ на безсъвестните и алчни съвременни политици. С две думи: да отговарят на философските въпроси на обществото, за да взима то правилни решения относно злободневните проблеми на житието си. В случай, че не могат да правят това, от науката и учените няма голяма полза, защото всички знаят, че повечето постижения принадлежат на емпиричния опит.

В резултат на гореизложеното сме свидетели как мислещите и разумни хора са по-склонни да вярват в Бога. Това и занапред, слава Богу, ще бъде така! И все пак, ако науката (в това число и медицината) започне да признава грешките си, да казва истината и да прекъсне порочната си дружба с политиката, тогава същите мислещи хора, които непрекъснато задават въпроси, може поне да започнат да уважават учените.

Послепис.

Не на последно място, всички много бихме се радвали, ако някой все пак отговори на поставените въпроси и оправдае безразборното „харчене“ на милиарди, но не с досегашните отговори, а с истината, която единствена освобождава човека от илюзиите на всяко време.  

Адрес на картинката: https://www.168chasa.bg/article/6593821

Харесва ли ви публикацията?

Изберете брой звезди за ваша оценка!

Средна оценка / 5. Брой оценки:

Все още няма оценки

Подобни теми