()

Винаги ме е тревожил въпросът как християните преживяват или трябва да преживяват дадено събитие, случващо се в обществото и в нашия ден. Как трябва и как го преживяваме.

Колкото и да е странно, ще взема за пример най-нетипичния: осъждането и влизането в затвора на дълго съдената Иванчева. Не знам нищо за нея, не ми е близка, не живея в София, не съм бизнесмен, нито пък съм част от съдебната система, не я познавам лично; т.е. нямам нищо общо с този казус. Но като християнин, нейният случай не може да отмине незабелязано „край ушите ми“, не може да не ме трогне, това, че една млада жена, вече и майка, вместо да възпитава детето си, ще бъде в затвора. Възпитанието на децата е най-важната грижа на родителите и до влизане в училище това задължение пада основно върху тях, като и майката и бащата имат своята неотменна роля. В случая тази възможност на Иванчева ще бъде насилствено отнета от държавата, защото истинското възпитание може да бъде осъществено само и единствено в топла домашна  среда. От частното възпитание в семейството, сега, зависи състоянието на обществото ни – в бъдеще.

Бързам да отговоря на въпросите, които вероятно се зараждат в съзнанието на четящия. Какво възпитание би дала една крадла и не е ли по-добре тези като нея да бъдат там, където име се полага – в затвора? Според мен – в случая – не! Защо ли? Именно защото съм християнин и защото знам, че всеки може да сгреши… Колко от рушветаджиите и крадците в България са в затвора? Колко от тях се заловиха показно и се разхождаха години наред по съдилища и арести. Колко от тях и в момента са на свобода и продължават да крадат? Зная за такива, на които не само че не се предявяват наказателни претенции, но получават награди заради кражбите си. И някак си за тях съвестта ми е по-неспокойна, отколкото за Иванчева, която около дългогодишния си процес, получи своето „наказание“… Не мислите ли? … Ако е виновна, защото добре знам, че  затворите са пълни с невинни хора, а също така зная, че ако по нечие нареждане, репресивната система на правовата ни държава се спусне след теб, като нищо ще те изкара дори и убиец…  

Смея да твърдя, че почти винаги ние християните преживяваме или поне трябва да преживяваме случващото се край нас различно от нехристияните. А под нехристияни поставям и всички неживи християни. Аз боледувам за трагедиите, било то лични или обществени… Скърбя за неправдата, преживявам тежко потъпкването на истината и зная, че за всичко това сме виновни ние и липсата на любов към ближния, към всеки – такава, каквато ни я е завещал Христос. Заради това от години не гледам телевизия и почти изцяло се ограничавам от другите видове медии. Не мога да превъзмогна с лекота пропагандата, манипулацията и дезинформацията в самата информация. Но подобни шумни и публични случаи, защото този е такъв от самия си генезис, не могат да убягнат от вниманието ми, макар да не съм се ангажирал с неговия развой от начало до край. За това говоря повече принципно.

Христос, апостолите и светите отци от всички времена ни съветват да бъдем „внимателни и нежни“ един към друг. Да се щадим един другиго. Питам се, дали ако Иванчева беше ваша сестра например, нямаше всячески да искате тя да бъде помилвана? Изключвам случаите, в които братя и сестри се ненавиждат, защото те са отново патологични прояви на съвременната ни жестокост, и привичното ни коравосърдечие. Искам да кажа, ако тя е обичната ви сестра или дъщеря, или любима? Нямаше ли всячески да желаете нейното помилване, или предсрочно освобождаване…? Навярно – да.

И аз го желая, и моля всички да го пожелаят, за да покажем, че сме хора, че имаме сърца и че можем да прощаваме, че можем да обичаме… дори и враговете си, дори и  лошите, защото и ние не сме светци, и не сме без грях.

Някак си тогава съвестта ми ще бъде по-спокойна, отколкото сега, дори с вкарването ѝ в затвора да е раздадена правда. Нещо повече! Смятам, че помилването ѝ ще бъде още по ефективна присъда. Защото не възмездието,  наказанието и враждата, а прошката, добротата и мирът  са онези чудеса, които могат да превърнат дори и най-големия престъпник в истински човек!

Харесва ли ви публикацията?

Изберете брой звезди за ваша оценка!

Средна оценка / 5. Брой оценки:

Все още няма оценки

Подобни теми