Когато името ти означава бъдеще

()

Някой бе казал, че изборите не променяли нищо. Не зная дали е така. Аз не съм политик, аз съм свещеник и не разбирам от политика. Следя нагласите в обществото и неговото духовно равнище, защото това според мен е водещо и определящо за бъдещето не само  на един народ, но и на съюза, където членуваме. Затова  ме интересува какво се случва в Европа, стария християнски континент, от където съвременните идеологии и лобита са на път да изгонят християнството. И когато преди време съм се възмутил от определени  антихристиянски изказвания и закони, в полза на еднополовите бракове, смяната на пола и джендър идеологията и съм изразил своята негативна позиция, то би било честно, когато се случи нещо различно, отново да кажа няколко думи, без ни най-малко да политиканствам.   

Категорично – и в миналото и сега – моите позиции винаги са били ясни. Аз съм християнин, аз съм българин, аз изповядвам и подкрепям традиционния непреходен християнски морал и общовалидната християнска етика като единствени фактори за духовен и културен растеж навсякъде по света… Националната идентичност също не е за подценяване, защото тя е носител на известна свобода… Нямаш ли я лесно ставаш зависим, ставаш нечий роб или най-малкото – сдобиваш се с матрично мислене.

И такива лозунги са звучали в последните години в Европа – в подкрепа на традиционните ценности, но обикновено не и всред управляващите политически кръгове, не и в членките на ЕС.

Случи се след последните избори в Италия – най-старата християнска държава в Западна Европа. А дали тези избори ще променят нещо? – Не зная и не се ангажирам с прогнози. Просто искам да кажа, че ми харесват думите на победителката в тези избори – Дорджа Мелони.

„… ние не сме просто кодове. Ние сме хора. И ще защитим нашата идентичност. Аз съм Джорджа, аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка! Няма да ми отнемете това!“

Няма как да премълча факта, че подобни слова не са изричани в Европейския съюз от водещ политик в последните десетилетия или поне аз не знам за такъв случай. Човешкото съзнание често работи с образни прилики и разлики и аз не мога да не видя в образа на тази млада жена, носеща името на св. Георги, която е само с една година по-голяма от мен, антипод на един друг лидер в ЕС отблъскващ с поведението и посланията си, с име Урсула. Не мога да не споделя, че думите на новия премиер на Италия ме разчувстват, затова ще ги повторя: „Аз съм Джорджа, аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка!“…

Нищо повече не искам да казвам. Не смея, за да не разваля красивия миг и радостта, която видях по лицата на италианците…

Не зная какво означава името Мелони на италиански. Но имайки предвид, че половината думи в латинския език са гръцки, бих искал да го преведа с гръцката дума „мелон“ (μελλων), която означава бъдеще. Дано лъчезарната Джорджа да въплъти в своята политика едно ново бъдеще за Европа, защото знаем, че съвременните ни общества имат нужда от лидери. Затова си мисля, че ние имаме още добро време пред себе си и светли бъдни дни, само ако нашите лидери са съвестни и отговорни християни.

Снимка: https://webcafe.bg

Харесва ли ви публикацията?

Изберете брой звезди за ваша оценка!

Средна оценка / 5. Брой оценки:

Все още няма оценки

Подобни теми